Condenspotten

Condenspotten

De functie van een condenspot ofwel condensaat-pot is het verzamelen en afvoeren van condensaat en niet condenseerbare gassen uit perslucht of stoominstallaties zonder dat daarmee zuivere stoom verloren gaat. Condensaat en lucht moeten dus van stoom gescheiden worden.

Condenspotten zijn te onderscheiden in mechanische, thermostatische, thermodynamische;

Mechanische,

Het principe is gebaseerd op de verschillende dichtheden van stoom en water. Enerzijds bestaan er inverted buckets die zoals de naam zegt bestaan uit een omgekeerde emmer met bovenaan een stop. De stoomleiding is verbonden met deze condensaat-pot aan de onderkant, het condensaat komt bijgevolg onderaan de emmer binnen. Bovenaan het toestel is de afvoer. Indien het toestel gevuld is met condensaat zal de afvoer openen en kan het condenswater wegstromen, is het toestel echter gevuld met voldoende stoom dan stijgt de emmer en wordt een stop op de afvoer gezet. Dit type mechanische condensaat-pot is in het bijzonder geschikt om niet condenseerbare gassen te zuiveren en het wordt ook minder gemakkelijk beschadigd door waterslag.

Anderzijds bestaan er ook condensaatpotten met vlotters. Deze staan net zoals de inverted bucket in parallel met de stoomleiding. De afvoer bevindt zich hier langs de onderzijde en een vlotter controleert de afsluiting. Indien er voldoende condens aanwezig is, drijft de vlotter en is de afvoer open. Vergeleken met de inverted bucket heeft deze condensaat-pot een groter drukbereik en een hogere capaciteit.

Thermostatische,

Het thermostatische principe is gebaseerd op het verschil in temperatuur tussen stoom en condenswater. Een stop is verbonden met een zuiger waarbinnen een gas/vloeistof mengsel zit dat uitzet of inkrimpt naargelang de temperatuur. Bij een bimetaal condensaat-pot wordt deze zuiger aangetrokken door een reeks om en om gestapelde bimetalen schijfjes. Zolang de temperatuur boven de kooktemperatuur is, zal de stoom de aanvoer afsluiten tot het mengsel in het toestel is afgekoeld. De speling tussen de stop en de zitting kan vooraf vast ingesteld zijn maar kan eventueel ook tijdens bedrijf worden na ingeregeld.

Thermodynamisch,

Het thermostatische principe is gebaseerd op een verschil in dichtheid maar ook zullen deze toestellen condens doorlaten en stoom vasthouden. Indien het toestel gevuld is met water kan de afdichtingsschijf loskomen dankzij de druk van het instromende water. Indien er echter stoom binnenkomt zal deze boven de afdichtingsschijf verzamelen en de druk daar verhogen en de afdichtingsschijf naar beneden drukken en de in en uitgang afsluiten. Ook al is er aan de ingang stoom en boven de afdichtingsschijf stoom dan zal de kracht die inwerkt op de afdichtingsschijf bovenaan groter zijn. De druk is in beide situaties gelijk maar kracht is druk x oppervlakte en de oppervlakte aan de ingang is veel kleiner in vergelijking met de druk boven de afdichtingsschijf.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »